Berichtje van de kraakpanden in de Swammerdambuurt in Amsterdam Oost

  Berichtje van de kraakpanden in de Swammerdambuurt in Amsterdam Oost


Hier een bericht van de krakersters uit de Swammerdambuurt in Amsterdam oost.

9 april hebben wij de Leeuwenhoekstraat 4-7 gekraakt, 2 dagen later het blok Eerste Boerhaave 11, 13 plus Swammerdamstraat 31. Al deze woningen zijn eigendom van woningstichting de Key die de oorspronkelijke huurders heeft uitgeplaatst met als doel de panden voor grof geld te verkopen. De oorspronkelijke bewoners hebben wel voorrang gekregen bij koop, maar ja, als er eerst geroepen wordt dat ze een pand voor 360.000 kunnen kopen en het anderhalf jaar later 695.000 is vraag je je af hoe nobel de intenties van ‘de Key’ hier zijn. Laatste nieuws wat de prijzen betreft is dat ze nu opgelopen zijn tot 850.000 en dat de schuld hiervoor bij de krakers gelegd werd. Sinds de 429 uitspraak van 2 weken geleden wil ‘de Key’ de schade verhalen op burgemeester Patijn als hij niet tot ontruiming over laat gaan. De plannen van deze regering om de sociale huurvoorraad in de uitverkoop te gooien worden vol enthousiasme uitgevoerd door ‘het projectbureau’; een samenwerking tussen ‘de Key’ het stadsdeel en de prive-eigenaars in de buurt. De plannen lopen al sinds enkele jaren, maar worden bijna maandelijks +weer herzien zonder serieus overleg met de buurtbewoners. Ondertussen is de halve Swammerdambuurt volgepropt met kraakwachten, die bijna stuk voor stuk hun woning hebben gekregen door ‘connecties’ bij de Key. (behalve dan het meisje dat een paar jaar geleden hier heeft gekraakt en toen toch maar een deal gesloten heeft) Verder hebben we te maken met ambtenaren als ‘de heer Snip’ die hun loyaliteit duidelijk bij de plannenmakers hebben liggen en ons zoveel mogelijk proberen af te schepen met tweederangs informatie en zelf in elkaar geknutselde dossiers.

Sinds de eerste actie is het aantal gekraakte etages in deze buurt opgelopen tot 33. Alle huizen waren dichtgetimmerd of dichtgemetseld. Ondertussen is er een voku op woensdag en een bar op zondag geopend in de Eerste Boerhaavestraat 13 en is er zondag a.s de opening van het CIA-infocafe. Vanochtend kwam de buurtsmurf langs om te vertellen dat hij verwacht dat volgende week (dus vrijdag 16 juni) de huizen leeg opgeleverd worden. Iedereen die wil zien of dit ook werkelijk zo zal zijn is uitgenodigd voor een gezellig samenzijn op vrijdagochtend.

tot dan,

krakers Swammerdambuurt

[squat!net]